miercuri, 4 noiembrie 2009

Născuţi la comandă. Decreţeii


"La viaţa mea am vizitat foarte multe ţări, dar niciuna nu este aşa de memorabilă cum este România". 1966 - Richard Nixon, preşedintele SUA (fragment din filmul documentar Născuţi la comandă. Decreţeii).

Începutul a fost din dragoste, apoi peste noapte a venit decretul lui Ceauşescu din 1966 care a interzis avorturile. Aşa s-au născut peste două milioane de români. Ei sunt Oamenii Noi ai Epocii de Aur, dar în particular li se spunea copiii decretului sau mai simplu decreţei. Majoritatea au acum între treizeci şi patruzeci de ani. Nimeni nu le-a spus nimic despre cum au venit ei pe lume. Nu a fost simplu. Ca să se nască generaţia decreţeilor au murit peste zece mii de femei, iar mii de copii orfani zac şi acum în gropile comune din spatele orfelinatelor româneşti.

Filmul, o incursiune în epoca 1965-1989, îi prezintă pe copiii născuţi ca urmare a Decretului lui Ceauşescu, tineri care ascultau Pink Floyd şi Europa Liberă şi care în 1989 au fost primii pe baricade. Finalizat în 2004, filmul este rezultatul unei munci de aproape şase ani.

Regia: Florin Iepan

Acest film a fost proiectat în Colegiul Costache Negruzzi din Iaşi şi Liceul Teoretic Ion Neculce din Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu