marți, 17 noiembrie 2009

Columbia: Justiţie în Zona Morţii


“Astăzi, din fericire sau din nefericire,în funcţie de perspectivă, dacă apare o problemă de violenţă în familie sau legată de cuplu, lumea spune: Dacă mai continui aşa, te spun judecătoarei Esperanza!”, Esperanza Gonzalez, Judecător Municipal Bolivar, Columbia.

Filmul prezintă povestea judecătoarei Esperanza Gonzales, în vârstă de 48 ani, şi lupta acesteia de a rupe “conspiraţia tăcerii” privind abuzurile sexuale din Bolivar, un oraş mic din inima uneia dintre cele mai sângeroase regiuni ale Columbiei. Trecând peste acuzaţiile false aduse de comunitate, ignoranţa faţă de sex şi pudismul societăţii din Magdalena Mijlocie, judecătoarea şi soţul acesteia îşi continuă misiunea de a le ajuta pe fete să-şi continue educaţia într-o zonă în care procentul de tinere gravide este foarte mare.

Acest documentar prezintă şi drama Carolinei Mogollon, odată elevă eminentă, acum mamă a unui copil, care a renunţat la şcoală şi la aspiraţiile înalte pentru a-şi creşte copilul. Respinsă de familie şi comunitate, Carolina este ajutată de Esperanza Gonzalez să reia legatura cu tatăl său şi să-şi urmeze visurile.

“A început cu o schimbare personală, pentru că trebuie să ne <>. Trebuie să învăţăm nu doar să dăm bine în faţa comunităţii, ci şi să ne împăcăm cu noi înşine. Există încă incidente, însă cred că putem evita multe probleme dacă discutăm deschis.”

Acest film a fost proiectat săptămâna trecută în Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr".

Ce spune Ligia Popescu, coordonatoarea clubului din Lazăr despre această proiecţie?

"Am avut cel mai mare număr de participanţi până acum, iar cele trei invitate au fost comunicative şi au moderat un dialog antrenant cu elevii."

Ce spun elevii participanţi?

"Subiectul abordat mi s-a părut util pentru ambele sexe, cred că fiecare a rămas cu informaţii, şi va acorda atenţie acestor probleme pe viitor"

"A fost o experienţă plăcută şi interesantă, care a ridicat semne de întrebare şi a expus probleme la care să ne gândim pe viitor"

"Întregul proiect este o iniţiativă foarte bună, e un mod foarte interesant şi util prin care să-ţi îmbunătăţeşti cunoştiinţele şi educaţia socială"

"Cuvântul care-l descrie cel mai bine este interesant, un eveniment ce ne ajută să ieşim din rutina de zi cu zi. Tema dezbătută trebuie luată serios în considerare."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu