miercuri, 9 decembrie 2009

Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Promovarea si protectia drepturilor omului au reprezentat o preocupare majora a Organizatiei Natiunilor Unite inca din anul 1945, cand Carta ONU a fost adoptata si s-a decis infiintarea Organizatiei cu scopul clar de a reafirma lupta pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Cele mai importante principii ale Cartei ONU sunt:
•Reafirmarea luptei pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului;
•Recunoasterea demnitatii si valorii umane
•Egalitatea femeilor si a barbatilor, precum si a natiunilor mari si mici (unele grav afectate de conflictele armate si de regimurile dictatorial – precum Romania)


Respectul fata de drepturile omului si demnitatea “reprezinta fundamentul libertatii, dreptatii si pacii in intreaga lume”, a declarat Adunarea Generala ONU trei ani mai tarziu, pe data de 10 decembrie 1948, in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

De atunci, data de 10 decembrie marcheaza aniversarea adoptarii Declaratiei Universala a Drepturilor Omului din 1948. De-a lungul timpului au fost dezvoltate mecanisme si strategii care sa asigure protectia drepturilor omului si sa stopeze violarea drepturilor omului oricand acestea au loc.

Elemente esentiale ale protectiei drepturilor omului sunt: familiarizarea tuturor cu problematica drepturilor omului, promovarea si respectarea drepturilor fundamentale, precum si ocrotirea acestora.

Trebuie sa stim ce drepturi avem si cum ni le putem apara! Este randul vostru sa ii invatati pe cei din jur ca “toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si drepturi”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu