duminică, 17 mai 2009

DECRETEII - Primul film din cadrul proiectului CFOW in licee

Romania, 2005, 68 min
Regizor:
Florin Iepan

"La viata mea am vizitat foarte multe tari, dar nici una nu este asa de memorabila cum este Romania".
1966 Richard Nixon, presedintele SUA (fragment din filmul documentar Nascuti la comanda. Decreteii). Inceputul a fost din dragoste, apoi peste noapte a venit decretul lui Ceausescu din 1966 care a interzis avorturile. Asa s-au nascut peste doua milioane de romani. Ei sunt Oamenii Noi ai Epocii de Aur dar in particular li se spunea copii decretului sau mai simplu decretei. Majoritatea au acum intre treizeci si patruzeci de ani. Nimeni nu le-a spus nimic despre cum au venit ei pe lume. Nu a fost simplu. Ca sa se nasca generatia decreteilor au murit peste zece mii de femei, iar mii de copii orfani zac si acum in gropile comune din spatele orfelinatelor romanesti. Daca credeti ca problema a fost un sigur om, Nicolae Ceausescu va inselati amarnic. S-ar putea sa aveti o mare surpriza vazand acest film!

Cluburi de Film One World in Romania

One World Film Clubs s-a nascut din nevoia de a crea, in cadrul liceelor, spatii educationale non-formale, unde elevii sa organizeze in mod regulat proiectii de filme din colectia si sa faca dezbateri despre temelor filmelor. Aceasta initiativa a inceput in urma cu trei ani in Republica Ceha, ca proiect al Asociatiei People in Need si s-a extins in peste cinci tări ale Europei Centrale.

In 2009, a venit randul Romaniei sa implementeze aceste proiect, prin intermediul Asociatiei ORICUM si cu sprijinul Centrului Ceh. In urma unor ateliere de lucru organizate in Republica Ceha, 8 licee din Romania vor implementa in primavara acestui an proiectul Cluburile de film One World. Fiecare club de film este coordonat de un elev de liceu si va contine cel putin o proiectie lunara a unui film documentar acoperind teme precum drepturile omului, migratia, discriminarea, rasismul, saracia, schimbarile climatice, conflictele armate.

Proiectiile sunt urmate de dezbateri cu invitati, iar cei mai activi liceeni implicati in proiect au totodata sansa participarii la training-uri si ateliere de lucru pe tema filmului documentar si a problemelor globale, in Romania si Cehia.

Pentru mai multe detalii, o puteti contacta pe Alina Iordache, coordonator de proiect ORICUM.(alina@oricum.ro).